Prison Bastion Project

1st April - 30th September


Our Prison Bastion Viewing Platform is now open to visitors.

Part of the mission of The Palace Trust - the trust which operates the day to day running of The Bishop’s Palace site - is to continue to open up parts of the historic building which were previously inaccessible to the public. The Prison Bastion project began in 2017 with the intention of allowing members of the public to climb up on top of the turret and gain a unique view over Moat, Palace Green and the Cathedral.

 

The Bastion has always been a popular site for children to explore, with its dark room, which has previously been used as a potato store.  Bishop Ralph is credited with adding the moat and curtain walls, obtaining the license that permitted him to build a wall around the grounds, crenellate and build the bastions in 1330.

 

It is thought that he may have been motivated in part by concern about his personal safety in a period of occasional lawlessness between bishops and seculars. Defences such as these were also an architectural fashion statement of the time.

 

The bastions around the site contain narrow wall walks (now accessible to the public for the first time with the opening of this bastion) and the North West or Prison bastion contains rooms. In the early 19th century, the upper room was used as a garden oratory. The bishop’s prison is sometimes stated to have been housed here – especially for any member of the household who returned from a night’s revels in town the worse for wear.

 

As the Prison Bastion Viewing Platform is located in the Free Area of the site, members of the public will be able to access this new attraction for free, and it is adjacent to the award-winning Bishop’s Table Café for those looking to spend a little longer in the area.

 

The project to install this platform was part-funded by a generous private donor along with contributions from the Palace entrance ticket and café income.

 

Rosie Martin, Chief Executive of The Palace Trust says “We are delighted to have finished this project, which fulfils one of our objectives; to welcome even more visitors to parts of the Palace that have never been accessed before. We continue to plan future areas for development, including the interior of the Palace, the Gardens and a new café in the Dragon’s Lair, and we are always interested in hearing from anyone who might wish to help us to achieve these aims.”

Updated: